De daken op, de loodsen in: festivals met een twist

De daken op, de loodsen in: festivals met een twist   

Op het dak, in een loods of drijvend op het water: festivals op bijzondere plekken zijn in trek! Meisjes aan de Maas sprak met drie organisatoren.Wie? Barbara Haverkamp en Mike Schelling
Wat? Organisatoren wijnfestival RYPP (26-28 mei)
Waar? Op het dak van de Hofbogen
Waarom deze plek? "Het idee van een wijnfestival in Rotterdam spookte al een tijdje door ons hoofd. Het oorspronkelijke idee om dit in het Vroesenpark te organiseren, ging niet door. Toen het dak van de Hofbogen voorbij kwam, viel alles op zijn plek. Het organiseren van een festival op een dak brengt allerlei logistieke uitdagingen met zich mee, maar maakt het festival ook uniek. Het dak wordt zo ingericht dat er overal iets te ontdekken is. Elke wijnbar heeft zijn eigen thema en je kan er virtual reality-wijnproeven. Er staan zelfs bekende chefs op het dak die matchende gerechten bereiden! Maar RYPP is niet alleen voor de doorgewinterde wijnliefhebber hoor, ook de wijn-leek zal dit festival waarderen."
Meer info: www.rypp-wijnfestival.nl
Wie?
Wouter Bauman
Wat? Dakboer van de Dakakker en organisator van rondleidingen tijdens de Rotterdamse Dakendagen en Verborgen Tuinen (9-11 juni)
Waar? Bovenop het Schieblock
Waarom deze plek? "Samen met een team van 15 vrijwilligers onderhoud ik de Dakakker: zaaien, schoffelen, sjouwen, oogsten, maar ook informatie geven aan het publiek. We zijn de enige dakakker in Nederland. Bovenop het dak van het Schieblock zit ook restaurant Op Het Dak, dat wij bevoorraden met onze producten. Daarnaast leveren we aan restaurants De Jong en Savage. Tijdens de Dakendagen en Verborgen Tuinen, twee festivals die dit jaar in hetzelfde weekend plaatsvinden, organiseren we een pop-uptheehuis. Er is koffie, zelfgemaakte taart, muntthee met munt van het dak en er kan geluncht worden. Vorige jaren konden mensen ook zelf aardbeien plukken, maar of dat dit jaar weer kan is afhankelijk van de oogst."
Meer info: www.rotterdamsedakendagen.nl
Wie?
Tanja Koning
Wat? Oprichter en organisator van het Future Flux Festival (9&10), over technologie, muziek, kunst en innovatie
Waar? In de Onderzeebootloods (Heijplaat)
Waarom deze plek? "Voor het festival ben ik gaan kijken wat hier rondom de Onderzeebootloods allemaal gebeurt. Dat heb ik vertaald naar een breed publiek. Het was raar geweest als het op een meer voor de hand liggende locatie was geweest. De Onderzeebootloods beslaat 4600 vierkante meter en werd vroeger gebruikt om hightech-onderzeeboten in elkaar te zetten. De plek is niet zo vaak open voor publiek en dus op zichzelf al een reden om te komen. Organisatorisch vraagt het wel wat extra aandacht: hoe krijg je je publiek er bijvoorbeeld naartoe? Je bereikt de loods met een pondje en hebt dan een prachtig uitzicht over de skyline. Dat draagt al bij aan de beleving."
Meer info: www.futurefluxfestival.nlNog meer festivals op bijzondere plekken… ?
Verborgen Tuinen (10-11 juni) - Tijdens dit festival kun je 90 particuliere, Rotterdamse tuinen gaan ontdekken die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor publiek.
Rotterdam Water Weekend (30 juni – 2 juli) - Wel eens gefestivald op het water? Het eerste weekend van juli wordt er van alles georganiseerd op de Rotterdamse binnenwateren: van eten op een van de varende Picnic Islands tot genieten van liveoptredens.
Roffa Mon Amour (19 juli – 30 juli) - Deze openlucht-rooftopbioscoop bovenop het dak van de Hofbogen gaat jaarlijks op zoek naar de nieuwe toppers uit de internationale filmwereld.
DÂK (20 juli – 30 augustus) - Dit jaarlijkse festival bovenop het dak van de parkeergarage aan de Hartmanstraat (Witte de Withkwartier) is een waar pop-upstadspark op hoogte. Met livemuziek, barbecues, cocktails, sport en meer.
Jaws in de Kralingse Plas (11 & 12 augustus) - Het immens populaire facebookevent van vorig jaar wordt deze zomer werkelijkheid! Op een groot scherm Jaws kijken terwijl je in een bootje of in een rubber band in de Kralingse Plas dobbert... Wie durft?

Foto Wouter Bauman: Rotterdams Milieucentrum ?Overige foto’s en tekst: Michelle den Boer en Liza Karsemeijer, Meisjes aan de Maas
Naar boven

Over Meisjes aan de Maas

Online magazine Meisjes aan de Maas is een initiatief van een groep enthousiaste journalisten en bloggers met een voorliefde voor verhalen vertellen. Ze schrijven over al het moois dat Rotterdam te bieden heeft: niet alleen hippe hotspots, maar ook een harde werkersmentaliteit, multicultureel straatbeeld en de allure van een wereldstad. Voor Rotterdam Festivals gaan de Meisjes regelmatig op stap om jou op de hoogte te houden van de leukste festivals en evenementen in Rotterdam.

Lees de laatste 5 artikelen van Meisjes aan de Maas:
- Poedergekte in het Zuiderpark: Holi in Beeld
- Museumnacht010: De ideale route
- IFFR voor late beslissers
- Winnaars: het leven na Cabaret Festival Cameretten
- MTV EMA: Alles uit de kast voor Bruno Mars
Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws? Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.