Djemaa el Fna: proeven volgens kenners

Djemaa el Fna: proeven volgens kenners   

Van 23 tot en met 25 september ademt het Museumpark de sfeer van duizend-en-een-nacht. Op Djemaa el Fna komen ruim zeventig ondernemers in actie. Khadija en Somaya zijn twee van hen. Meisjes aan de Maas vroeg hen naar lekkere recepten en de beste eettips voor volgende week.



Tips van Somaya
Somaya (links) van Al Amber kan niet wachten om weer met haar vrienden en familie in het Museumpark te staan. Niet alleen heeft ze zin om haar passie voor eten te delen, maar ook om een dansje te wagen. Vorig jaar stopte iedereen in haar kraam af en toe met werken om van de Marokkaanse muziek te genieten.

1. Tanjina
'Maar weinig Marokkanen weten wat tanjina is. Dat komt doordat het vooral door mannen wordt gegeten: het wordt namelijk gemaakt wanneer mannen naar de hammam (het badhuis) gaan. Tanjina is een kruidig vleesstoofpotje met veel verse kruiden zoals saffraan, peterselie, citroen en knoflook. Het duurt maar liefst 5 tot 6 uur tot het gerecht klaar is. Het rundvlees is dan zo mals, dat het als boter op je tong smelt.'

2. Tajine
'Tajine is een aardewerken pot om op een traditionele manier eten in te stoven. Hieronder plaats je houtskool. Het eten wordt daarmee langzaam bereid en krijgt een bijzondere smaak. Tajine is een van de populairste gerechten die je op Djemaa zult tegenkomen. Ik maak er zelf eentje met kip en groente.'



Tips van Khadija

Khadija van B’Bouch&Co wilde haar moeder als 12-jarige al helpen in de keuken. Toen mocht ze alleen nog maar afwassen. Later begon ze steeds meer mee te helpen met eten bereiden. Nu is ze 26 jaar en deelt ze haar kookkunsten op festivals. Babouches (slakken) en andere streetfood zijn haar specialiteit.

1. Msemmen
'Je hebt in Marokko een ander soort pannenkoek, namelijk de msemmen. Die zijn heel zoet en worden van griesmeel gemaakt. De Marokkaanse pannenkoek eet je met honing. Een simpel gerecht, maar ook heel lekker.'

2. Harira
'Harira is heel gezond en traditioneel Marokkaans. Het is een gebonden soep die rijkelijk gevuld is met kikkererwten, linzen, vlees en tomaten.'

3. Babouches
'Voor mijn babouches (slakken) volg ik een oud familierecept met heel veel kruiden. Je hebt laurierblad, zoethoutstokjes, rozemarijn, munt en nog veel meer specerijen nodig. Vorig jaar verkocht ik ze op Djemaa el Fna en waren ze om 8 uur al uitverkocht. In Nederland zijn Marokkaanse slakken niet makkelijk te krijgen, maar in Marokko koop je een portie zoals je hier een patatje haalt bij de Bram.'



Zelf aan de slag

Voor de doeners onder ons zijn er diverse workshops te volgen. Leer op Djemaa bijvoorbeeld je eigen couscous of warme broodjes maken. De Rotterdamse interieurwinkel Maison d'Arabique geeft een workshop 'Koken met tajine'. Eigenaresse Natasja verkoopt tijdens het evenement ook speciaal uit Marokko meegebrachte tajines, zodat je thuis ook aan de slag kan.



Tekst: Lisa Lin
Foto Somaya + header: Fleur Beerthuis
Overige foto's: Meisjes aan de Maas
Naar boven

Over Meisjes aan de Maas

Online magazine Meisjes aan de Maas is een initiatief van een groep enthousiaste journalisten en bloggers met een voorliefde voor verhalen vertellen. Ze schrijven over al het moois dat Rotterdam te bieden heeft: niet alleen hippe hotspots, maar ook een harde werkersmentaliteit, multicultureel straatbeeld en de allure van een wereldstad. Voor Rotterdam Festivals gaan de Meisjes regelmatig op stap om jou op de hoogte te houden van de gaafste festivals en evenementen in Rotterdam.

Lees de laatste 5 artikelen van Meisjes aan de Maas:
- 5x doen tijdens de Wereldhavendagen
- Style report Boothstock Festival
- Binnenkijken bij iconische gebouwen
- Dogparade010: 6x honden en hun baasjes
- 3x Foodtrucks die je deze zomer niet mag missen
Reacties
Nog geen reacties
 
Reageer op dit bericht
Naam
E-mail
Bericht
Voer onderstaande validatiecode in:

Onleesbaar? Nieuwe code
Validatiecode
Verstuur
Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws? Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.