Winnaars: het leven na Cameretten

Winnaars: het leven na Cameretten   

Hans Teeuwen, Ronald Goedemondt en Brigitte Kaandorp: ze hebben alle drie als beginnende cabaretiers ooit de finale van het het Cameretten Festival gehaald én gewonnen. De prestigieuze prijs wordt deze week voor de 51e keer uitgereikt. Meisjes aan de Maas sprak met twee recente winnaars over hun deelname en wat er sindsdien is gebeurd.

Anne NeuteboomAnne Neuteboom zit niet meer stil sinds ze vorig jaar is uitgeroepen tot winnaar van Cameretten. Momenteel reist ze met Weg, dat haar winnende voorstelling bevat, door heel Nederland. Haar avondvullende show gaat over het leven van millennials.

Hoe kijk jij terug op Cameretten?
“Ik herinner mij vooral dat het zenuwslopend was. Je wilt eigenlijk gewoon een toffe voorstelling neerzetten en niet denken aan het wedstrijdelement. Je bent met zoveel dingen tegelijk bezig. Aan het einde van Cameretten was ik helemaal gesloopt. Toen ik hoorde dat ik het was geworden, kwam er alleen ‘yay’ uit. Pas in de dagen daarna drong het tot mij door.”

Hoe heb je het afgelopen jaar ervaren?
“Heel erg tof en druk. De finalistentournee was superleuk. Ik was gewend aan zaaltjes met vijftien mensen en één optreden per maand. Ineens kom je op plekken waar je nog nooit hebt opgetreden. Het was fijn om die ervaringen met de andere finalisten te delen. De eerste avond van mijn eigen tour voelde ik mij eenzaam en geamputeerd, maar door Cameretten had ik al flink wat vlieguren gemaakt en dat heeft mij goed gedaan. Het voelt alsof ik met Cameretten ben gelanceerd."

Veel grote caberatiers kwamen eerder als winnaar uit de bus bij Cameretten. Hoe is dat voor jou?
“De druk is heel groot. Op een gegeven moment moet je die opzij leggen, want anders werkt het verlammend. Je krijgt ineens een stempel van ‘die zal wel goed zijn’. Ik laat het allemaal over mij heen komen. Cameretten is één grote achtbaan. Als je denkt dat je talent hebt, doe dan mee. Je doet dan zoveel gave dingen. Zo stond ik in het Oude en Nieuwe Luxor. Hopelijk sta ik er over 20 jaar weer."


Jasper van KuijkJasper van Kuijk is de winnaar van 2010. Met zijn cabarettalent weet hij nog altijd Nederland aan het lachen te krijgen. Hij is nu te zien met zijn derde voorstelling, Onder de Streep. Daarnaast is hij columnist voor de Volkskrant. Dit jaar neemt Van Kuijk de presentatie van Cameretten op zich.

Hoe is het om terug te keren als presentator?
“Het is een grote eer. Cameretten is een belangrijk festival voor startende cabaretiers. Je krijgt de mogelijkheid om de volgende stap in je carrière te zetten. Mijn advies aan de deelnemers is ook mijn motto: er is geen finale. Elke volgende stap is de belangrijkste stap. Denk niet aan ‘wat als’, maar ga gewoon spelen. Je hebt geen controle over wat erna zal gebeuren. Het enige wat jij kunt doen is een goed optreden geven.”

Wat heeft Cameretten voor jouw carrière betekend?
“Het is de reden dat ik in het theater sta. Je gaat ineens van een kwartier of half uur optreden op iedere plek waar dat kan, naar een theaterseizoen van tachtig optredens in echte theaters. Optreden is het leukste wat er is. Het is live, het kan misgaan en je ziet de mensen lachen. Als je schrijft, zoals ik eerder dit jaar voor Koefnoen deed, heb je niet die directe feedback. En het toffe aan cabaret is dat je een voorstelling kunt blijven ontwikkelen.”

Hoe was het om mee te doen aan Cameretten?
“Ik was heel zenuwachtig voor de audities omdat ik zo graag mee wilde doen. Gelukkig ging het goed, de try-outs ook. De halve finale minder. Backstage heb ik toen even wat dingen geschopt. Ik had de mazzel dat ik weinig tijd had om te balen. De volgende dag was de finale in het nieuwe Luxor, in een bizar grote zaal. Maar het ging zo lekker, het voelde die avond als een grote huiskamer. Alles aan Cameretten was zó tof. Ik heb veel warme herinneringen aan die tijd.”

Wil jij Cameretten Festival 2016 bijwonen? De halve finales vinden van 23 tot en met 25 plaats in het oude Luxor Theater. Op 26 november zullen de finalisten het podium van het nieuwe Luxor betreden. Ga voor meer informatie naar de website van Cameretten.

Tekst door Lisa Lin (Meisjes aan de Maas)
Foto Anne: Marcel Kollen
Foto Jasper: Jaap Reedijk