5 vragen aan... ZigZagCity

5 vragen aan... ZigZagCity   

dinsdag 27 mei 2014
Rotterdam Festivals stelt regelmatig 5 vragen aan de organisatie van een festival of evenement. Deze keer stelden we 5 vragen aan Pieter Kuster, artistiek leider bij ZigZagCity .

1. Wat staat er dit jaar op het programma?
ZigZagCity is een alternatieve route door de binnenstad, van de Luchtsingel naar het Blaakse Bos. Een reis door het Laurenskwartier. De bestaande stad is het podium voor het programma, zoals tijdelijke ontwerpen van jonge architecten op de Delftsevaart, muziek, dans en film op het Grotekerkplein, een fifties vitrine op de Vlasmarkt en een compleet bos, het Blaakse Paradijs. Daarnaast zijn er speciale events zoals muziekoptredens in wederopbouwkerken, balkonscènes en een kerkdienst over Architectuur & Religie.


Opbouw Blaakse Paradijs (C) Landlab, studio voor landschapsarchitectuur

2. Op welke manier willen jullie mensen zo realistisch mogelijk door anderen hun ogen laten kijken?

Het programma laat je op verschillende manieren anders kijken naar de stad. Speciaal voor het festival hebben vijf personen de route gelopen én verbeeld. Archeoloog Maaike Sier toont de archeologische vondsten in het gebied; de skatende architect Victor Verhagen de randjes, hoogteverschillen en schuine vlakken die het skaten in het Laurenskwartier attractief maken; schrijver Raoul de Jong bedacht een pelgrimstocht door het gebied; Paul Groenendijk neemt je mee naar de oorspronkelijke ideeën en Rob ’t Hart legt het Laurenskwartier fotografisch vast.

3. Zijn er nog enkele hoogtepunten?
Dat zijn er 50! Het letterlijk hoogtepunt is de beklimming van de Laurenskerk. Het Grotekerkplein vormt de plek voor een 360 graden programmering op verschillende podia op en rondom het plein. Met een nieuwe choreografie van Loïc Perela met dansoptredens op het Stadspodium, het plein en het dak van De Heuvel, films van het AFFR op verschillende hoogten en een eenmalige live uitvoering van Machinefabriek in de Stadsverwarming.


(C) Ferry van Steijn

4. Waardoor worden jullie geïnspireerd om ZigZagCity te organiseren?
Door telkens opnieuw naar de eigen stad te kijken. De oorspronkelijke ideeën en ambities te vertalen naar de stad van vandaag de dag. En natuurlijk door simpelweg op pad te gaan en van de gebaande paden af te wijken. Lopen, kijken en luisteren naar de verhalen. Dit kan in een veraf gelegen bestemming, maar ook in jouw eigen stad.

5. Waar kijken jullie zelf het meeste naar uit?
Studio 1:1 heeft een Eendenstraat ontworpen, een soort mini ZigZagRoute voor de watergebruikers van de Delftsevaart. Spannend of ze ook van architectuur houden.

Eendenstraat (C) studio 1:1
Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws? Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.