Pop-up Jazz Museum in Rotterdam

Pop-up Jazz Museum in Rotterdam   

vrijdag 03 april 2015
Deze zomer is Rotterdam een museum rijker. Van 5 juni tot en met 19 juli wordt het tijdelijke Jazz Museum Rotterdam gevestigd in de Fenixloods 1 op Katendrecht. Het museum laat het beste werk zien van fotografen en beeldend kunstenaars die de afgelopen jaren op het North Sea Jazz Festival hebben geëxposeerd, aangevuld met een afdeling over de jazzgeschiedenis van Rotterdam, een fotostudio waar Michael Weintrob verder werkt aan zijn serie InstrumentHeads, een filmzaal waar de concertregistraties van DjazzTV vertoond worden, foto’s van het North Sea Jazz Festival sinds het festival in Rotterdam neerstreek, grafische ontwerpen en een jazzclub.

10e keer North Sea Jazz in Rotterdam
De aanleiding voor het museum is het feit dat het North Sea Jazz Festival in 2015 voor de tiende keer neerstrijkt in Rotterdam, volgens initiatiefnemer Wim van Zon. “Als sinds 2006 verzorgen wij de jaarlijkse kunsttentoonstelling op het festival en we wilden ter ere van 10 jaar North Sea in de stad meer mensen laten kennismaken met de mooiste jazzfotografie en beeldende kunst die geïnspireerd is op jazz. Op het festival kunnen we veel mensen dit museale werk laten zien maar hun primaire bezigheid is het bezoeken van concerten, veel mensen op het festival zien het werk in een flits. Mensen die het festival niet bezoeken hebben niet de mogelijkheid om kennis te maken met de wereldberoemde foto’s en verrassende kunstwerken. We kunnen nu 10 jaar North Sea art laten zien in een grote museale tentoonstelling.”

Het museum leeft
Het museum wordt ingericht in de Fenixloods 1 waar de laatste jaren ook de Raw Art Fair en de tentoonstelling 200 Greatest Paintings gehuisvest waren. Het heeft de sfeer van een oude havenlocatie en leent zich daarom goed om een jazz gerelateerde expositie met tal van evenementen te huisvesten. “Jazz schreeuwt er om om niet alleen aan de muur te hangen; je moet het voelen, horen, ervaren. Vandaar dat de loods omgetoverd wordt tot een jazzmekka met concerten, onder andere in het kader van North Sea Round Town, lezingen, workshops voor scholieren en studenten en filmvoorstellingen. “ aldus Van Zon.

Kunsthal aanpak
Jazz Museum Rotterdam kent verschillende subtentoonstellingen. Backbone is de tentoonstelling met het werk van vermaarde fotografen als Francis Wolff, Baron Wolman en Jimmy Katz. Hun foto’s waren de afgelopen jaren op het North Sea Jazz Festival te zien en worden uitgebreid met werk van een aantal nog niet gepresenteerde wereldfotografen. De best-of-afdeling met beeldende kunst mondt uit in een subtentoonstelling Let Freedom Ring die een overzicht toont van beeldende kunst van kunstenaars die na de Tweede Wereldoorlog hun inspiratie zochten in het thema Vrijheid (Cobra in Nederland) en zich nauw verbonden voelden met de jazzwereld. Sam Middleton, Han Bennink en Kees Okx zijn exponenten van deze groep. Een derde afdeling laat het grafisch werk zien dat voor het North Sea Jazz Festival ontwikkeld is. Karel Appel ontwierp een festivalposter evenals Anthon Beeke en Joost Swarte. Deze zijn te zien naast de ontwerpen die studenten van de Willem de Kooning Academie de laatste jaren gemaakt hebben. De geschiedenis van de jazz in Rotterdam wordt getoond aan de hand van het boek Jazz in Rotterdam dat Hans Zirkzee schreef. In een filmzaal worden concertregistraties vertoond die op DjazzTV te zien zijn geweest terwijl in de zaal avonden geprogrammeerd worden waarop jazzspeelfilms te zien zullen zijn. Een laatste afdeling geeft een beeld van de beste foto’s die in Rotterdam op het North Sea Jazz Festival zijn gemaakt sinds 2006.
De aanpak lijkt op die van de Kunsthal waar men met 1 ticket ook verschillende tentoonstellingen kan bezoeken. De kwaliteit van het tentoongestelde werk kan eveneens wedijveren met die van de Kunsthal.Unieke subtentoonstelling
Binnen het overzicht met werk van de beste jazzfotografen wordt ruimte ingericht voor een overzicht van de jazzfoto’s van de uitse fotografe Susanne Schapowalow die tussen 1948 en 1960 een uniek oeuvre opbouwde dat tot voor kort in de vergetelheid geraakt was. In het Jazz Museum zullen haar foto’s, die zich kunnen meten met het beste werk van William Gottlieb, William Claxton en Francis Wolff, voor het eerst in Nederland te zien zijn. Het lijkt op de ontdekking van het werk van Vivian Meyer, na ruim 50 jaar worden deze intieme jazzportretten en concertopnames zichtbaar voor een groot publiek. Door haar vriendschap met vele beroemde jazzmusici zijn het veelal opnamen die een uniek kijkje achter de schermen laten zien <medio april wordt een apart persbericht over de foto’s van Susanne Schapowalow toegestuurd>

Prijzen
Een kaartje voor het museum gaat 8,50 euro kosten met kortingen voor 65+-ers en jongeren tot 18 jaar. Bezoekers van het North Sea Jazz Festival krijgen op vertoon van hun festivalticket eveneens korting. Met verschillende partijen wordt gesproken over ledenkortingen.

Evenementen
De organisatie mikt op een twintigtal evenementen gedurende de 48 dagen dat het museum open zal zijn. Naast de concerten en filmvoorstellingen maken ook lezingen en fotoworkshops deel uit van het programma. De Amerikaanse muziekfotograaf Michael Weintrob zal met studenten en scholieren hun eigen InstrumentHead foto’s gaan maken en De Willem de Kooning Academie verzorgt de prijsuitreiking van de North Sea Jazz posterontwerpwedstrijd voor haar studenten in de Fenixloods.


Jazz Museum Rotterdam | tijdelijk van 5 juni t/m 19 juli | €8,50


Op de hoogte blijven van het laatste festivalnieuws? Volg ons op Facebook, Twitter en Instagram.