;

Duurzaamheid

Alle sectoren in Rotterdam gaan bijdragen aan een groenere toekomst. Festivals en evenementen hebben, dankzij hun ontzettende zichtbaarheid, een bijzondere positie. De evenementen in onze stad trekken jaarlijks 4.7 miljoen bezoekers. Zoveel mensen kunnen tijdens een bezoek aan een evenement enthousiast en geïnspireerd worden voor duurzamere keuzes!
Dakendagen 2017 (C) Fred Ernst (21) (1)
Spring naar hoofdinhoud

Duurzaamheid

Samen met festivalorganisatoren wil Rotterdam Festivals de duurzaamheid van festivals vergroten. Daar werken we hard aan. Ook onderzoeken we alternatieven voor bijvoorbeeld het gebruik van wegwerpplastic.

Om collectief aan deze ambities te werken, hebben we in 2020 de Duurzame Deal gesloten met gemeente Rotterdam en elf festivalorganisatoren in de stad. In de periode van 2022-2024 werken we onder meer aan het verkleinen van de collectieve CO2-footprint. Doel is dat ook de andere evenementen en festivals in de stad profiteren van de Duurzame Deal, en als vanzelf worden meegenomen in de ontwikkelingen.

 

Thema's van de Duurzame Deal

In de Duurzame Deal worden de ambities uitgesproken voor het verduurzamen van de Rotterdamse evenementen op het gebied van vijf thema’s, verspreid over een periode van drie jaar. 

 

Deze 5 thema’s zijn communicatie & bewustwording, de energietransitie inclusief mobiliteit, circulariteit, klimaatbestendigheid en een gezond leefomgeving, inclusief toekomstbestendige voeding. Lees alle ambities in de Duurzame Deal

 

Een actueel onderwerp hierin is de Europese regeling rondom het gebruik van single-use plastics. Deze nieuwe regelgeving gaat in per 1 juli 2023 en wordt gaandeweg steeds strenger. Lees meer over deze regelgeving in onderstaand achtergrondartikel.

CHIO Rotterdam maakte sprong naar duurzame energievoorziening

Dubbelinterview

Het Concours Hippique International Officiel (CHIO) is niet alleen leading in de paardensport. Ook in de Rotterdamse festivalwereld geven ze de richting aan, als het gaat om duurzame energievoorziening. De afgelopen editie draaide zo goed als helemaal op vaste- en accu-stroom. Lees hier het dubbelinterview met Kyra van Well van V2 Facility en Joost Trines van Rotterdam Festivals wat daarvoor nodig was.

Duurzaamheid in sport- en cultuursector

Achtergrondartikel

Zowel vanuit de sport- als de cultuursector wordt een zo duurzaam mogelijk evenementenbeleid nagestreefd.  Gerda Ijff en Joost Trines vertellen in een interview aan Rotterdam Make It Happen over hoe Rotterdam Festivals en Rotterdam Topsport omgaan met het verduurzamen van evenementen.

Regelgeving Duurzaamheid

Achtergrondartikel

Komend jaar gaan er een aantal veranderingen plaatsvinden op het gebied van verpakkingen. Deze gaan deels ook (grote) impact hebben op de evenementen.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Joost Trines
Coördinator Stedelijke Evenementen 06 28 81 18 21