;

Over ons

Rotterdam Festivals ondersteunt en promoot festival- en cultuuraanbod in de stad
Het jaarlijkse Cultuur en Festival Borrel
Spring naar hoofdinhoud

Rotterdam Festivals laat de stad leven!

In Rotterdam is er altijd, voor iedere Rotterdammer iets te beleven. Grote, spectaculaire events. Maar ook kleinschalige buurtfestivals en verrassingen op straat. Rotterdam Festivals maakt ze mogelijk.

 

Rotterdam Festivals ondersteunt en promoot festival- en cultuuraanbod dat past bij het DNA van de stad: rauw, internationaal en ondernemend. Samen met creatieve cultuurmakers en festivalorganisatoren zorgen we ervoor dat Rotterdam die interessant metropool blijft, waar Rotterdammers trots op zijn en bezoekers graag naartoe komen. We doen onderzoek naar de wensen en behoeften van het (beoogde) festivalpubliek. En we adviseren het stadsbestuur over het cultuur- en festivalbeleid. Zo laten we de stad leven. Door te varen op haar energie. Door te onderhouden wat goed is en te investeren in nieuw aanbod. We zijn er voor iedere bewoner, voor iedere bezoeker, voor iedere maker. We zijn er vóór Rotterdam.

 

Rotterdam Festivals is in 1993 opgericht met als missie de stad leuker en aantrekkelijk te maken en bestaande festivals beter te coördineren. In de jaren die volgden is er veel veranderd. Rotterdam ontwikkelde zich en wij als Rotterdam Festivals bewogen mee. Onze activiteiten breidden flink uit. Rotterdam Festivals groeide uit tot een organisatie die niet alleen de festivalkalender samenstelt, maar ook ondersteunt, promoot, onderzoek doet naar de wensen en behoeften van het (beoogde) festivalpubliek en het stadsbestuur adviseert. Met resultaat. De festivalkalender breidde zich uit met talloze vernieuwende festivals, van groot en spectaculair tot kleinschalig en intiem. De stad ging steeds meer bruisen. In 2010 werd Rotterdam voor het eerst uitgeroepen tot één van de beste festivalsteden ter wereld. In 2015 en 2019 nog een keer. In 2016 kwam Rotterdam in de top-vijf van Lonely Planet’s leukste steden om te bezoeken.

 

Vol enthousiasme werken aan de stad

Inmiddels is Rotterdam Festivals een organisatie van om en nabij twintig medewerkers, die vanuit het hart van de stad opereert. Elke dag werken we vol enthousiasme aan de stad. Onze missie – de stad levendiger en aantrekkelijker maken voor iedereen - is sinds 1993 niet veranderd, de omstandigheden wel. De stad staat voor grote uitdagingen, die alle aandacht vragen: klimaatverandering, de energietransitie, maar ook sociale kwesties zoals ongelijkheid, woningnood en inclusiviteit. Rotterdam is aan het verdichten. Locaties transformeren.

 

De waarde van festivals is misschien wel groter dan ooit. Festivals brengen mensen samen. Ze zorgen voor verrassing en verwondering, voor ontmoeting en verbondenheid met de ander. Samen met creatieve cultuurmakers en festivalorganisatoren zorgt Rotterdam Festivals ervoor dat Rotterdam die bruisende metropool kan blijven, waar altijd, voor iedere Rotterdammer iets te beleven is.

 

Om voor de troepen uit te blijven lopen, werken we actief aan een ecosysteem, waarin nieuwe, innovatieve ideeën kunnen ontstaan. Wij zijn gedreven en ambitieus en gaan vól voor de projecten en concepten waar we in geloven. En we kijken altijd naar wat wél kan. We zijn er voor de makers, maar ook voor de bezoekers. Uit alle hoeken van de stad of ver daarbuiten. Als een gids leiden we ze door ons cultuuraanbod. We adviseren de bestuurders van onze stad over de culturele invulling van de (openbare) ruimte, over de balans tussen rust en reuring, over de energie die Rotterdam zo Rotterdams maakt. Dat kunnen we als geen ander, doordat we midden in het culturele landschap staan. We weten immers wat er speelt en signaleren trends als eerste.

 

Ondertussen doen we voortdurend onderzoek naar de behoeften en verwachtingen van het publiek dat cultuur bezoekt in Rotterdam. De inzichten die we ophalen, delen we met de cultuurmakers in de stad. Zodat zij nóg beter kunnen zorgen voor een festivalaanbod dat onze stad weerspiegelt. Zodat Rotterdammers trots kunnen zijn op hun stad en bezoekers van (ver) buiten de stad graag blijven komen.

Meer weten? Neem contact met ons op!