;
230427 BC Koningsdag 056
Spring naar hoofdinhoud

In 2023 vond de officiële viering van Koningsdag én het 10-jarig koningschap van Koning Willem-Alexander plaats in Rotterdam. In opdracht van de gemeente Rotterdam ontwikkelde en coördineerde Rotterdam Festivals het inhoudelijk programma hiervoor. Dit betekende inhoudelijke programmering voor het Koningsdagconcert voorafgaand aan Koningsdag, voor de activiteiten tijdens de koninklijke wandeling op Koningsdag en een 10-daags Stadsprogramma. De productie van het programma op de Koninklijke route en het Koningsdagconcert heeft Rotterdam Festivals in afstemming met de gemeente Rotterdam bij een externe partij gelegd. Het Stadsprogramma verbond met bestaande en nieuwe initiatieven organisaties, ondernemers en inwoners van Rotterdam met elkaar.

 

Het centrale thema – gekozen door Rotterdammers – was ‘Wij zijn allemaal kings & queens’. Dit betekent dat iedereen anders, maar bijzonder is. En iedereen doet mee, precies zoals iemand is. Dit thema vormde de rode draad door het hele programma, van de aankleding van de stad tot de activiteiten op de route van de Koninklijke familie.

 

In de aanloop naar 27 april 2023 zorgde het Stadsprogramma voor 10 dagen lang voorpret om Koningsdag voor elke Rotterdammer zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Het Koningsdagconcert op 19 april was de start en daarna volgden onder meer een expositie in de Maastunnel, een Kings & Queens ‘pop-up’ schoolpleintour, Rotterdans je mee, de staatsieportrettentour en de culinaire campagne met een oproep aan de stad om hét Rotterdamse koningsgerecht te maken. Klik hier voor een overzicht naar alle activiteiten van het Stadsprogramma.

Koningsdag in Rotterdam: de aftermovie
Resultaten

Op Koningsdag 2023 kleurde Rotterdam oranje met een vleugje groen-wit-groen. Rotterdam liet zien waar de gaststad voor staat: een kleurrijke, internationale havenstad, opgebouwd door mensen uit alle windstreken. Het voornaamste doel van de viering was het versterken van het gevoel van saamhorigheid en uitdragen van de Rotterdamse en nationale trots. En dat is bereikt!

 

Alle activiteiten waren gericht op een duurzaam effect. Het uitgangspunt was niet een eenmalig feest te vieren maar dat de resultaten ook in de toekomst voor de stad te gebruiken waren. De legacy is in kaart gebracht door middel van een onderzoek. Uit dit onderzoek, uitgevoerd door Cigarbox en R2 Research, blijkt dat naast meer saamhorigheid onder Rotterdammers ook een positiever en aantrekkelijker beeld van Rotterdam (onder tv-kijkers en bezoekers) en meer draagvlak voor het Koninklijk Huis is gerealiseerd. Koningsdag in Rotterdam is hoog gewaardeerd door zowel bezoekers als Rotterdammers met een gemiddelde waardering van 8,2. De Rotterdamse editie trok in totaal 200.000 bezoekers.

 

In het Stadsprogramma was ook speciale aandacht voor toegankelijkheid voor iedereen en circulariteit (zo min mogelijk plastic afval). Bekijk alle resultaten van Koningsdag.

 

Marianne Dijkshoorn, toegankelijkheidsexpert: ‘Koningsdag 2023 in Rotterdam vind ik een heel mooi voorbeeld van een evenement dat echt iedereen op een gelijkwaardige manier kon beleven. Er waren kijkplatforms voor mensen in een rolstoel. Prikkelarme ruimtes, waar mensen de Koning van dichtbij konden zien, zonder in de drukte te hoeven staan. Schrijftolken, die ervoor zorgden dat mensen met een auditieve beperking toch wisten wat er gezegd werd. En audioscripteurs, die via een koptelefoontje aan de mensen met een visuele beperking uitlegden: nu krijgt Maxima een Feyenoord-sjaal om haar nek. Dat maakt dat iemand met een beperking zo’n dag kan beleven als ieder ander. Dan heb je bereikt wat je als stad voorstaat: dat festivals voor iedereen zijn.’

Foto van koningin Maxima die een hand geeft aan een basketbal speler in een rolstoel.