;

Eurovision Song Contest Rotterdam 2021

Een (online) feest van iedereen, voor iedereen. Heel Rotterdam kreeg de sfeer mee van het Eurovisie Songfestival in de stad.
Måneskin Eurovision May 2021 Billboard 1548 1622217944
Spring naar hoofdinhoud

In 2019 gingen de harten van Rotterdamse Songfestivalliefhebbers sneller kloppen: na de winst van Duncan Laurence in 2019 werd Rotterdam gekozen als hoststad van het Eurovisie Songfestival 2020. Rotterdam Festivals kreeg vanuit de gemeente Rotterdam de opdracht tot het opzetten en coordineren van een uitgebreid Stadsprogramma om de stad internationaal stevig op de kaart te zetten en alle trotse Rotterdammers mee te laten genieten van het spektakel. Na het annuleren van het event in 2020 vanwege de coronapandemie kreeg de herkansing in 2021 helaas te maken met allerlei beperkingen.

 

Een feest van iedereen, voor iedereen. Dat moest het Eurovisie Songfestival in Rotterdam worden. En binnen de beperkingen door corona deden we er alles aan om het ook een feest van zo veel mogelijk Rotterdammers te laten zijn. Het werd geen groot publieksevenement in de stad, zoals eerder het plan was, maar een uitgebreid evenement dat voornamelijk online plaatsvond. Er waren honderden activiteiten, georganiseerd door een projectteam vanuit Rotterdam Festivals en meer dan 40 organisatoren vanuit de stad. Dankzij de inzet van vele stadsgenoten kreeg heel Rotterdam de sfeer van het Eurovisie Songfestival in de stad mee en maakten velen er tenminste een (online) onderdeel van mee.

Bij een speciale aftelklok in het Museumpark vonden in de aanloop naar het Eurovisie Songfestival dagelijks activiteiten plaats.
Resultaten

Het Stadsprogramma was online goed zichtbaar, onder meer op de sociale media en televisie. Met RTV Rijnmond produceerden we vijf afleveringen en een compilatie en met OPEN Rotterdam negen dagelijkse talkshows. Rotterdammers lieten van zich horen door hun versie van een songfestivallied of een eigen nummer in te zenden. Het creatieve muzikale talent spatte er vanaf. Maar het Stadsprogramma was óók goed zichtbaar in de stad. In de winkelstraten, op weekmarkten, in verzorgingshuizen en in het Sophia Kinderziekenhuis, uiteraard allemaal 100% coronaproof. Zo waren er optredens op daken, in de haven, bij de artiesten in de huiskamer en in theaters. Op scholen door de hele stad werd er gezongen en konden kinderen meedoen door hun eigen liedje te maken.

 

Het Stadsprogramma en Eurovisie Songfestival waren goed voor het imago, vertrouwen en de verbondenheid met Rotterdam als stad: 89% van de Rotterdammers was trots op de stad. Rotterdammers waardeerden het Stadsprogramma met maar liefst een 7,8. Het iconische festival was zichtbaar en voelbaar in de stad. En daarmee droeg het Stadsprogramma bij aan het grote succes van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam.

 

Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur & Toerisme): “Ik kijk heel tevreden terug op een prachtige en succesvolle 65e editie van het Eurovisie Songfestival. Rotterdam heeft zich van zijn beste kant laten zien; wereldwijd stond onze stad in de schijnwerpers. Daar plukt de stad ook op de lange termijn de vruchten van. Dank aan iedereen die dit mogelijk heeft gemaakt. En veel dank aan de vele Rotterdammers die dit evenement op vele creatieve manieren zo enthousiast hebben meegevierd.”

 

Alice Vlaanderen, Projectdirecteur Host City Rotterdam: ”Ik ben er trots op dat we samen met de EBU, de organiserende omroepen en de Host City partners hebben laten zien hoe je in tijden van corona toch een onvergetelijk evenement organiseert. Maar ook onze partners en ondernemers in de stad hebben geholpen om dit droomevent te organiseren.”

Een galerij van zes screenshots van youtube filmpjes. Voor ‘Rotterdam, laat je horen!’ werden bijna 100 liedjes ingezonden, waarvan er 75 op een speciaal YouTube-kanaal gepubliceerd werden. De inzendingen kregen in totaal meer dan 35.000 views en werden uitgezonden op RTV Rijnmond.

In de media

Open Update 

In samenwerking met OPEN Rotterdam maakte Rotterdam Festivals een dagelijks songfestivaljournaal: OPEN Update 

 

Uitzendingen RTV Rijnmond 

Een compilatie van de speciale uitzendingen rondom het Songfestival met Richard Groenendijk is nog online te zien. 

 

Rotterdam, laat je horen 

Een overzicht van de inzendingen voor ‘Rotterdam, laat je horen!’ staat op YouTube: 

 

Spijkers met koppen van BNNVARA

Het radioprogramma Spijkers met koppen van BNNVARA besteedde twee keer uitgebreid aandacht aan ‘Rotterdam, laat je horen!’ Op 16 mei 2021 werd er uitgezonden vanuit het nieuwe Luxor Theater. Per uitzending waren er 500.000 luisteraars.