;

Zomer op Zuid

Van juni tot en met september 2023 beleefden bezoekers de culturele rijkdom van Zuid in zijn volle omvang en veelzijdigheid.
Dame en een jongen die allebei aan het dansen zijn op muziek tijdens het African Food Festival. Ze kijken beide vrolijk.
Spring naar hoofdinhoud
Zomer op Zuid

In de zomer van 2023 zette Rotterdam de schijnwerpers op Zuid in de manifestatie Zomer op Zuid. Nergens beweegt de stad zo snel als op Zuid! Met zijn jonge inwoners, levendige straatcultuur en veelheid aan oefen- en atelierruimtes, herbergt Zuid een schat aan kunst en cultuur. Van juni tot en met september 2023 beleefden bezoekers de culturele rijkdom van Zuid in zijn volle omvang en veelzijdigheid.

 

Cultuurmakers, artiesten, instellingen, bewoners en verbinders trokken samen op om van Zomer op Zuid een succes te maken. Ze gaven nieuw talent het podium, maakten experimenten zichtbaar en zetten zo samen de schijnwerpers op Zuid. Doel van de manifestatie was om Rotterdam Zuid landelijk op de kaart te zetten, én de sociale en culturele verbindingen ín Rotterdam te versterken.

 

Zomer op Zuid maakte deel uit van de Regio Deal Rotterdam Zuid, waarmee Rijk en Gemeente Rotterdam het Nationaal Programma Rotterdam Zuid ondersteunen ter verbetering van de leefomstandigheden voor de bewoners van Rotterdam-Zuid. De ontwikkeling en realisatie van Zomer op Zuid was in handen van Rotterdam Festivals.

 

Resultaten

Met meer dan 75 programma's in vier maanden tijd heeft Zuid zich van haar beste kant laten zien. Een verrassend en divers programma bracht bewoners en bezoekers in vervoering en verbinding in de gebieden Charlois, Feijenoord en IJsselmonde. Met de Zomer op Zuid heeft Rotterdam de schijnwerpers op  dit stadsdeel gezet. Daar zijn we enorm trots op! Minstens zo waardevol is de manier waarop Zomer op Zuid ontwikkeld is. Een voorbeeld van een andere, grensoverstijgende manier van werken waarin de maker centraal staat.

 

Renske Satijn, directeur Rotterdam Festivals: "De resultaten laten zien dat investeren in culturele programma’s in een gebied bijdragen aan het aantrekkelijker maken van dat deel van de stad. Het deed ons goed dat we veel enthousiaste bezoekers uit Rotterdam en ver daarbuiten hebben kunnen laten genieten van de culturele kracht van Zuid”.

 

Bekijk de resultaten van de Zomer op Zuid in onderstaande video:

Zomer Op Zuid evaluatievideo

Interactief evaluatieverslag

Lees ons

Lees alles over de Zomer op Zuid; interviews met programmamakers, foto's, video's, onderzoeksresultaten en nog veel meer in ons evaluatieverslag.

Nieuws

 Zomer op Zuid in de media