In een schone, duurzame stad zwerft geen plastic rond. Daarom zijn er regels om single use plastics (SUP) – plastic rietjes, bestek en bekers die je maar één keer gebruikt – uit te faseren. Een van de sectoren die daar een verantwoordelijkheid in heeft, is de evenementenbranche. Begin maart kwamen twaalf Rotterdamse festivalorganisatoren bijeen in een workshop van Rotterdam Circulair en Rotterdam Festivals, om alles over de nieuwste SUP-regels te horen. En om te leren hoe je een ‘schoon’ evenement organiseert.
Een bont gezelschap trof elkaar in het Innovation Dock op de RDM Campus: van de organisator van Kaapverdiaans festival São João tot afgevaardigden van studentenverenigingen Laurentius en RSC/RVSV, en van de organisator van festival Holi Colour Sensation in het Zuiderpark, tot het hoofd Productie van filmfestival IFFR. Hoe verschillend ook, allemaal staan ze voor dezelfde uitdaging: het plasticvrij maken van hun evenement. Omdat dat moet, vanwege de SUP-regels, maar ook omdat ze het zelf belangrijk vinden. “Deze mensen zijn intrinsiek gemotiveerd”, weet gastheer Joost Trines van Rotterdam Festivals, de stichting die streeft naar een divers en levendig festivalaanbod in de stad. “Je kunt dan met een opgeven vingertje wijzen op de regels, maar wij kiezen ervoor om op een positieve manier met elkaar uit te vinden hoe je die nou het beste toepast op een festival. Dat is wat we tijdens deze kennissessies doen.”
Tien biertjes tegelijk is lastig
Een van de eisen in de SUP-wetgeving is dat festivals moeten werken met herbruikbare bekers, het zogenoemde hardcup-systeem. Sander Verschuren van adviesbureau Green Leisure Group legt uit dat het daarbij de bedoeling is dat bezoekers hun beker terugbrengen, waarna die gewassen en opnieuw gebruikt wordt. Bij de laatste keer inleveren krijgen bezoekers hun statiegeld voor de beker terug. Dat het nog niet eenvoudig is om zo’n systeem in te voeren, blijkt wel als de workshopdeelnemers aan het woord komen. Zo vertelt Josephine Willems, binnen studentenvereniging Laurentius verantwoordelijk voor de Eurekaweek: “Onze leden halen niet één of twee biertjes, maar tien tegelijk. Dan zou je dus tien keer statiegeld moeten betalen, en zorgen dat dat aan het eind weer bij de juiste persoon terugkomt. Dat werkt niet.” Ook Shaiesta Gangadin van festival Holi Colour Sensation ziet het nog niet helemaal voor zich. “Op ons festival vliegt overal gekleurd poeder rond. Hardcups zouden continu gespoeld moeten worden.”