Spring naar hoofdinhoud

De belangrijkste vragen over de financiële bijdrage van Rotterdam Festivals

27 mei 2024
Franc Faaij

Rotterdam Festivals kan jou helpen met een financiële bijdrage. Zo zorgen we samen voor het allerbeste festival- en cultuuraanbod voor de stad. Franc Faaij van Rotterdam Festivals weet alles over de financiële bijdrage en beantwoordt de meest gestelde vragen. 

Wat is het maximum bedrag van een financiële bijdrage?

We hanteren bij Rotterdam Festivals geen maximum bedragen. Je kunt als organisator zelf bepalen welk bedrag je bij Rotterdam Festivals aanvraagt. Maar let wel, Rotterdam Festivals financiert nooit het complete evenement, maar levert een financiële bijdrage aan het geheel. Is de gevraagde bijdrage hoger dan 10 euro per bezoeker, dan vragen we je om een toelichting. Dat doen we ook als minder dan 10% wordt besteed aan marketing en communicatie.  

Wanneer kun je het beste je financiële aanvraag indienen?

Je aanvraag voor een financiële bijdrage voor je festival moet uiterlijk 1 september bij ons binnen zijn voor de evenementen voor het daaropvolgende jaar. Maar hoe later je je aanvraag doet, hoe kleiner de kans dat deze wordt gehonoreerd. Wees er daarom snel bij. 

Wanneer krijg je het geld op je bankrekening?

Wanneer je in aanmerking komt voor een financiële bijdrage, krijg je hierover half november bericht. Je krijgt dan ook een contract opgestuurd. Na ondertekening en retour sturen van het contract, kun je een factuur sturen voor maximaal 80% van de financiële bijdrage. Hoeveel precies hangt af van de hoogte van je aanvraag. Je krijgt dit bedrag in delen of als geheel op je bankrekening. De laatste 20% ontvang je na afloop van het evenement en na goedkeuring van de evaluatie en afrekening. 

Waaraan moet je het geld besteden?

Rotterdam Festivals levert een financiële bijdrage aan het complete plan. We ondersteunen niet een specifiek onderdeel van je evenement, zoals de beveiligers of een bepaalde artiest.  

Moet je je achteraf ook verantwoorden?

Ja, na afloop van het evenement krijg je automatisch een evaluatieformulier toegestuurd. Deze evaluatie vul je in. Daar heb je drie maanden de tijd voor. Afhankelijk van de hoogte van de bijdrage moet er ook een verklaring van de accountant bij. Wanneer de verantwoording klopt en wordt goedgekeurd, ontvang je het resterende deel van de financiële bijdrage.  

Wie bepaalt over de financiële bijdrage en de hoogte ervan?

Rotterdam Festivals is ervoor om het festival- en cultuuraanbod in de stad te ondersteunen en te promoten. We streven naar een divers aanbod dat past bij het karakter van de stad. Ook willen we zo veel mogelijk Rotterdammers cultuur laten beleven. Als je bij Rotterdam Festivals een aanvraag voor een financiële bijdrage doet, beslissen wij of je financiële bijdrage krijgt en hoe hoog die is. Dat ligt anders bij het toekennen van een evenementenvergunning. Die verantwoordelijkheid ligt bij de gemeente Rotterdam. 

Kun je in beroep?

Ja, dat kan. Je kunt in beroep als er volgens jou iets in de procedure niet is goed gegaan. Je kunt niet in beroep over de hoogte van de toegekende bijdrage. Bekijk hier de beroepsprocedure

Zijn er ook andere fondsen waar je een beroep op kunt doen?

Heel veel. We hebben de belangrijkste fondsen voor je op een rijtje gezet. Een goede website om te kijken welke lokale fondsen er zijn, is www.rotterdamsefondsen.nl


Een andere mogelijkheid is de afdeling Zuid-Holland van het Cultuurfonds, zie daarvoor:
https://www.cultuurfonds.nl/provinciale-afdelingen/zuid-holland  

Meer weten? Neem contact met ons op!

Franc Faaij
Senior projectleider festivals 06 18 66 59 82