;

“De stad is een moestuin vol talent”

Rajiv 1 RSCW
Spring naar hoofdinhoud

Rotterdam Street Culture Weekend groeide afgelopen jaren uit tot Street Culture Week. Met meer events, een breder aanbod en hogere kwaliteit. Festivalorganisator Rajiv Bhagwhanbali (Stichting Gamechangers) kijkt opgewekt terug op de ruimte die hij letterlijk en figuurlijk kreeg. “Rotterdam Festivals is echt de hooligan van de Nederlandse festivalwereld.

 

Oké, de hooligan dus, leg eens uit. “Rotterdam Festivals is heel erg op zoek naar: hoe kunnen we Rotterdam presenteren als de lauwste stad van de wereld.” De mogelijkheden die dat biedt, zijn heerlijk, vindt Bhagwhanbali. 

 

Altijd in de voorhoede 

De attitude van Rotterdam Festivals geeft hem de ruimte om te dromen, om te praten, om dingen te zien, organisatoren te spreken, verbindingen te leggen, bijvoorbeeld met meer mainstream cultuur. Dat is ook nodig, want juist die street culture evolueert razendsnel. En Rajiv moet in de voorhoede blijven. En blijven zoeken naar nieuwe doelgroepen. Hij geeft een voorbeeld: straatvoetbal. Waar het eerder nog om de panna’s ging, ging het afgelopen jaar om freestylen, om de kunst.  

 

Op zoek naar crossovers Zo’n trend signaleert hij, en vervolgens gaat hij associëren: kunnen we freestyle voetbal theaterwaardig maken, waardoor er een ander publiek naar kan kijken? Nog een voorbeeld, BMX. Rajiv voelde al dat er wat zat. Zou die sport interessant werken samen met opera? “Dat leg ik dan voor, en dan kijken we of het werkt. Of niet, dat kan natuurlijk ook. Het is een speeltuin waarin je kunt experimenteren. Het is goed dat er een partij is die je stimuleert in de dingen die je doet.” 

 

Je doet het voor de stad 

Rotterdam Street Culture Week 2021 werd een bonte week van street art, urban sports, comedy, spoken word, beatbox, workshops en andere events. “Wist je trouwens dat we toen voor de eerste keer een dames freestyle voetbaltoernooi hebben georganiseerd?” Maar ja, mijmert hij: “Je doet het voor de stad, alleen de stad kon er niet aan deelnemen. Dat was wel jammer.” Dat maakt het ook lastig het bereik van het festival te verantwoorden. Online is wel publiek bereikt, een groei ten opzichte van het jaar ervoor, maar niet zoals hij had verwacht. En live was het mager, door de beperkingen. 

 

Moestuin vol talent 

Rajiv Bhagwhanbali benadert de meerwaarde van het festival daarom liever op een andere manier. De waarde die het heeft voor de deelnemers, de artiesten: “Ik zie de stad als een moestuin, die moet je water geven, en dan komt talent boven drijven. En dat heb ik echt gezien in 2021.”