;

Welke vergunning?

Welke evenementenvergunning je precies nodig hebt, hangt af van wat je gaat organiseren in de openbare ruimte in de stad. Over het algemeen geldt: hoe hoger de risico’s van een evenement, hoe zwaarder de vergunning. Een C- en B-vergunning is voor evenementen met de hoogste risico’s. Een A-vergunning en 0-melding voor kleinschalige en minder risicovolle evenementen. We leggen je graag het verschil uit.
Blijdorpfestival 230812 191030 6507 Bynikkivantoorn
Spring naar hoofdinhoud

Evenementen met een grote impact op de hele stad: C-vergunning


Een C-vergunning heb je nodig als je een groot evenement of festival organiseert met zeer grote impact op de hele stad. Deze evenementen vragen veel aandacht van de veiligheids- en gemeentelijke diensten zoals politie, brandweer, ambulance en gemeentelijke diensten. Denk bijvoorbeeld aan de NN Marathon Rotterdam, Wereldhavendagen en Rotterdam Unlimited Zomercarnaval.


Voordat je deze vergunning kunt aanvragen, moet je eerst een plek op het B/C evenementenoverzicht van Rotterdam verwerven. 

Evenementen met een grote impact, maar niet op de hele stad: B-vergunning

 

Een B-vergunning vraag je aan voor evenementen die geen impact hebben op de gehele stad, maar wel een verhoogd risico bevatten. Er is hierbij inzet en aandacht nodig de hulp- en gemeentelijke diensten zoals politie, brandweer, ambulance en gemeentelijke diensten. 


Denk aan grote muziekfestivals in een park met meer dan 10.000 bezoekers, zoals Metropolis Festival of Toffler Festival. Ook evenementen zoals het Rotterdam Bluegrass Festival en KetiKoti Rotterdam vallen hieronder. 


Voordat je deze vergunning kunt aanvragen, moet je eerst een plek op het B/C evenementenoverzicht van Rotterdam verwerven

Evenementen met een lage impact: A-vergunningen (of A+)

Voor het merendeel van de evenementen is een A-vergunning voldoende. Het zijn evenementen met een laag risico. Er is geen tot weinig inzet van hulpdiensten nodig. Denk bijvoorbeeld aan wijkfeesten, foodtruckfestivals, kleinschalige muziekevenementen of sportactiviteiten.  

 

Een A-vergunning vraag je direct bij de gemeente Rotterdam aan. 

 

Een A met een +

Duurt je evenement meerdere dagen? Wordt het gehouden op verschillende locaties? Of zijn er andere dingen die nét wat meer aandacht vragen? Dan kan de vergunningverlener – dat is de gemeente Rotterdam – beslissen dat een A+-vergunning nodig is.  

 

Denk bijvoorbeeld aan evenementen zoals Circusstad Festival, Rotterdamse Dakendagen, De Parade en Festival Trek. 

 

De gemeente Rotterdam beoordeelt of jouw evenementen een + behoeft. Hiervoor kan je gewoon een A-vergunning aanvragen. Houd rekening mee dat de behandeltijd van een A+ vergunning langer is (8 weken) dan een reguliere A-vergunning (4 weken).

 

Een A-vergunning vraag je direct bij de gemeente Rotterdam aan. 

Tips voor jouw vergunningaanvraag

Voor een evenement waarvoor je een A-vergunning nodig hebt, doe je de aanvraag direct bij de gemeente Rotterdam. Joost Trines van Rotterdam Festivals geeft je wel 5 tips mee die handig zijn bij het aanvragen van zo’n vergunning. 

Kleinschalige activiteiten: 0-melding

Organiseer je een straatfeest of een buurtbarbecue? Of iets anders waar in ieder geval niet meer dan 250 bezoekers komen? Dan hoef je alleen een melding te maken van je activiteit.

 

Dat heet een 0-melding. Dit kan direct bij de gemeente Rotterdam. 

Doe een 0-melding. 

Terug naar

Meer weten? Neem contact met ons op!

Joost Trines
Coördinator Stedelijke Evenementen 06 28 81 18 21