;
Rotterdam Festivals 17 05 2025 7
Spring naar hoofdinhoud

Rotterdamse festivals zetten grote stappen richting een duurzamere toekomst. De afgelopen drie jaar werkten meerdere festivals samen met de gemeente en Rotterdam Festivals aan de Duurzame Deal: een aanpak om verduurzaming binnen de evenementensector concreet en haalbaar te maken. Op 17 april nam wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur & Evenementen) de resultaten officieel in ontvangst.

Credits: Lotte Spek

Uit het traject blijkt dat verduurzaming niet alleen noodzakelijk, maar ook daadwerkelijk mogelijk is en met zichtbare impact. Zo werd het dieselverbruik flink teruggedrongen dankzij de inzet van accu’s en vaste stroompunten, zijn plastic wegwerpbekers grotendeels vervangen en serveerden festivals vaker vegetarisch eten. Ook festivalbezoekers zijn zich bewuster geworden van hun eigen rol in het verduurzamen van evenementen.

 

Van experiment naar standaard

Koplopers als Blijdorp Festival, MOMO-festival en Wereldhavendagen experimenteerden de afgelopen jaren met duurzame innovaties op het gebied van energie, mobiliteit, afval, voeding en communicatie. Hun bevindingen en successen delen ze nu met andere festivals in de stad. Margriet Colenbrander, Algemeen Directeur van MOMO-festival, benadrukt: “Duurzaamheid is voor ons geen project, maar een manier van werken. We nemen onze bezoekers, artiesten en crew hierin mee en hopen anderen te inspireren dat ook te doen.”

 

Samenwerking als sleutel tot succes De kracht van het project lag volgens Rotterdam Festivals in de samenwerking. Organisatoren leerden van elkaar, testten nieuwe systemen en werden ondersteund met kennis en middelen. “De intrinsieke motivatie is er. Als je ruimte biedt en ondersteunt, gaan festivals zelf aan de slag. Dat werkt beter dan het opleggen van regels,” aldus Joost Trines van Rotterdam Festivals. Ook duurzaamheidsexpert Claudia Walraven (Green Events) onderstreept het belang van lef en samenwerking: “In Rotterdam zijn echt stappen gezet. Dankzij de Duurzame Deal zijn innovaties versneld ingevoerd.” Wethouder Kasmi complimenteerde de sector: “Het is fantastisch om te zien dat de Duurzame Deal aantoont dat verduurzaming van de Rotterdamse evenementensector niet alleen haalbaar is, maar ook echt resultaat oplevert. Het succes komt door de betrokkenheid en motivatie van de festivalorganisatoren.”

Credits: Lotte Spek
Oproep aan de stad

Toch zijn er ook belemmeringen. De infrastructuur op veel evenementenlocaties is nog niet ingericht op duurzame oplossingen. Er is behoefte aan vaste stroom- en watervoorzieningen, maar ook bijvoorbeeld dataverbindingen en meer ruimte om te experimenteren.

 

De toekomst

Rotterdam Festivals blijft de komende jaren een verbindende, aanjagende en adviserende rol spelen in de verduurzaming van de sector. Niet via extra regels, maar door het stimuleren van intrinsieke motivatie, samenwerking en kennisdeling. In de afgelopen jaren bood Rotterdam Festivals niet alleen expertise, maar ook financiële ondersteuning om duurzame experimenten mogelijk te maken. Die inzet zetten we voort, zodat festivals zonder groot risico kunnen blijven testen en vernieuwen. Vanaf voorjaar 2025 start bovendien een reeks ‘challenges’ waarin organisatoren samen stappen zetten op specifieke thema’s binnen duurzaamheid, zoals het beker retoursysteem of Slim Stroomplan.

 

Meer informatie en de volledige resultaten van de Duurzame Deal zijn te vinden op: www.rotterdamfestivals.nl/duurzame-deal