Spring naar hoofdinhoud

Deze 6 aanvullende vergunningen heb je mogelijk ook nodig

27 mei 2024
Joost Trines

Naast je evenementenvergunning heb je mogelijk aanvullende vergunningen nodig. Joost Trines van Rotterdam Festivals weet welke er zijn. Hij wijst je de weg in vergunningenland. Zo heb je naast je evenementenvergunning mogelijk nog aanvullende vergunningen nodig. In dit overzicht de meest voorkomende vragen die aanvullende vergunningen nodig hebben bij een evenement.

 

1. Alcohol schenken

Wil je dat bezoekers een wijntje of een biertje kunnen drinken of verkopen op jouw festival? Dan is een aparte vergunning nodig. Je moet dan een Artikel 35 aanvraag doen. Hiermee heb je de mogelijkheid om gedurende 12 dagen tijdens je evenement zwak-alcoholische dranken te gebruiken en verkopen. Aanvragen doe je direct bij het aanvragen van je evenementenvergunning. (niet mogelijk in combinatie met een 0-melding)

 

2. Vuurwerk 

Ga je met vuurwerk aan de slag op je evenement? Afhankelijk van het type vuurwerk heb je hiervoor een aanvullende vergunning nodig. Vraag hiernaar bij je vuurwerkleverancier. Die kan je voorzien van aanvullende informatie en benodigde vergunningen.  

 

3. Werken met drones

Wil je mooie beelden maken vanuit de lucht, bijvoorbeeld met behulp van en drone? Let erop dat vliegen met drones in Rotterdam veel beperkingen heeft. Er zijn strenge regels, afhankelijk van het type drone dat je inzet. Een vergunning voor het gebruik van drones vraag je aan via de Inspectie Leefomgeving en Transport. Laat je hierover goed informeren door je leverancier, die hier ervaring mee heeft.

 

4. Bouwwerken

Voor bouwwerken waar je meer dan 50 personen in gaat toelaten, is een gebruiksmelding nodig. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een grote tent. Hiervoor moet er toestemming komen van de brandweer

 

5. Omgevingsvergunning 

Soms is een aanvullende omgevingsvergunning nodig wanneer je afwijkt van de regels uit het bestemmingsplan over evenementen. Bijvoorbeeld wanneer je jouw evenementen tot na 23.00 uur wilt laten plaatsvinden of meer dagen duurt dan in een gebied is toegestaan. Ook als je een bouwwerk plaatst dat niet voldoet aan de standaard eisen zoals een gehuurde speciale constructie kan een omgevingsvergunning nodig zijn. 

 

6. Speciaal voor braderieën, rommelmarkten of themamarkten

Hiervoor gelden aanvullende regels. Die staan in de Beleidsregel Evenementenmarkten. Die gaan bijvoorbeeld over het maximum aantal markten in een bepaald gebied. En over welke kraampjes er staan. 

 

Naast deze top 6 zijn voor jouw evenement mogelijk nog meer vergunningen nodig. Heb je hierover twijfels, neem dan gerust contact met ons op. Ook de behandelaar van je evenementenvergunning kan je hierover (op basis van je lopende vergunningaanvraag voor het evenement) adviseren waar je mogelijk nog meer rekening mee dient te houden.

 

Meer weten? Neem contact met ons op!

Joost Trines
Coördinator Stedelijke Evenementen 06 28 81 18 21