Spring naar hoofdinhoud

Plannen voor jouw evenement in 2025: waar moet je op letten?

20 juni 2024
Joost Trines

Wil je in 2025 een evenement organiseren in Rotterdam? Dan zijn er een aantal zaken waar je alvast rekening mee kunt houden. Hier zetten we de belangrijkste aandachtspunten en tips voor je op een rij, zodat je goed voorbereid aan de slag kunt met het schrijven van je plan.

 

Vergunningen en aanmeldingen

Bij het organiseren van een evenement heb je hoogstwaarschijnlijk een vergunning nodig. Afhankelijk van het risico rondom een evenement, wordt bepaald welk type vergunning je nodig hebt. Heeft jouw evenement een vergunning nodig in de B of C categorie? Dan moet je het evenement uiterlijk 1 september bij ons worden aangemeld. Lees hier het aanmeldproces B/C evenementenoverzicht

 

Aandachtspunten voor 2025

Koningsdag 2025

Koningsdag wordt in 2025 gevierd op zaterdag 26 april. Dit omdat 27 april dit jaar op een zondag valt en Koningsdag sinds 1980 uit respect voor de zondagsrust niet op de zondag plaatsvindt. Goed om hier rekening mee te houden als je een evenement op Koningsdag wilt organiseren.

 

Capaciteit van hulpdiensten

De capaciteit van hulpdiensten, zoals de politie, staat onder druk. De beschikbaarheid voor ondersteuning bij Rotterdamse evenementen komt hierdoor mogelijk in het gedrang. Organiseer je een evenement, dan wordt er vanuit gegaan dat je standaard geen aanspraak doet op de hulpdiensten, logisch. Bij evenementen met een verhoogd risico (de B- en C-evenementen) wordt er echter wel inzet gepleegd rondom het evenement. Wanneer deze inzet niet beschikbaar is, kan dit consequenties hebben voor het kunnen plaatsvinden van je evenement. Houd hier rekening mee bij het organiseren van je evenement. Bijvoorbeeld door noodzakelijke maatregelen te treffen zoals de inzet van extra beveiligers op en rondom je evenement.

 

NAVO-top in juni 2025

Van 24 t/m 26 juni 2025 vindt er een grote NAVO-top plaats in Den Haag. Dit zal landelijk grote impact hebben op de beschikbaarheid van veiligheidsdiensten, niet alleen tijdens de top, maar ook in de weken ervoor en mogelijk er na. Verwachting is dat dit ook landelijk voelbaar zal zijn. We houden dit nauw in de gaten en blijven zoeken naar de mogelijkheden om evenementen mogelijk te blijven maken in de stad.

 

Werkzaamheden in de stad

Rotterdam is altijd in beweging en er staan diverse bouwprojecten en wegwerkzaamheden gepland in 2025, die invloed kunnen hebben op jouw evenement. Denk hierbij onder meer aan de werkzaamheden aan Hofplein geland vanaf het voorjaar van 2025. De aanpassingen aan de A16 tot in 2025 en ook de Brienenoordbrug vanaf de zomer 2025.

Houd de actuele informatie hierover in de gaten, om te voorkomen dat je hiervan hinder hebt tijdens de geplande op-/afbouw van je evenement. En uiteraard in verband met mogelijk afsluitingen tijdens de dag van je evenement.

 

Beschikbaarheid locaties in 2025

In Rotterdam wordt altijd veel gebouwd. Door werkzaamheden zijn sommige juist wel weer of niet meer beschikbaar. Wat weten we over de locaties in 2025?

 

Lloyd Multiplein: Eerder werd gezegd dat deze locatie in 2025 niet meer beschikbaar is door de aangekondigde bouwwerkzaamheden. Inmiddels is bekend dat de locatie tenminste in 2025 nog beschikbaar is voor evenementen.

Museumpark: Na een lange periode van werkzaamheden, is Museumpark in 2024 al tijdelijk in gebruik genomen. Hiermee is de verwachting dat museumpark in 2025 weer volledig tot de beschikking is van evenementen in de definitieve samenstelling.

Hofplein: Als onderdeel van een van de grote stadsprojecten, starten de werkzaamheden aan het Hofplein in het voorjaar van 2025. Dit zal voornamelijk veel invloed hebben op de bereikbaarheid in de stad. en wellicht ook voor jouw evenement. Neem vooral een kijkje hoe het Hofplein er in de toekomst uit komt te zien.

Heemraadsplein: Per 2025 staan er grote werkzaamheden gepland op het Heemraadsplein. De verwachting is dat deze werkzaamheden tot tenminste 2026 zullen plaatsvinden. Hierdoor is de verwachting dat evenementen op deze locatie in 2025 en 2026 niet mogelijk zijn.

 

Wil je meer weten over de ideale locatie voor jouw evenement? Bekijken dan ook onze tips voor het vinden van jouw ideale festivallocatie.

 

Blijf op de hoogte

Voor actuele informatie en updates over spelregels en andere belangrijke zaken rondom evenementen, abonneer je op onze nieuwsbrief, volg ons op LinkedIn en houd de website in de gaten. Zo blijf je altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

 

Heb je toch nog twijfels of vragen over jouw plan en de kansen in de stad? We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden in 2025.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Joost Trines
Coördinator Stedelijke Evenementen 06 28 81 18 21