;

Handmatig hardcups spoelen vs. spoelmachine

Herbruikbare bekers zijn de nieuwe standaard, maar hoe organiseer je het spoelen daarvan slim en duurzaam? Tijdens Festival TREK Rotterdam werd handmatig en machinaal spoelen naast elkaar getest – met verrassende inzichten voor iedereen die werkt aan een circulaire evenement.
PLR53172
Spring naar hoofdinhoud

Een goed beker retoursysteem is nodig voor een succesvol evenement. Dit kan doormiddel van bijvoorbeeld herbruikbare hardcups. Waar je dan wel over moet na denken is: hoe zorg je ervoor dat die bekers tijdens het evenement snel, schoon en efficiënt weer terugkomen in het systeem? Tijdens Festival TREK Rotterdam 2022 onderzocht organisator FOUR Entertainment het verschil tussen handmatig spoelen en het gebruik van een spoelmachine.

 

Wat is TREK Festival Rotterdam?

TREK Festival Rotterdam is een gratis toegankelijk foodfestival dat jaarlijks door Nederland reist en onder andere in het Rotterdamse Vroesenpark neerstrijkt. Met duizenden bezoekers per dag en meerdere barren waar met verschillende soorten hardcups wordt gewerkt, is het festival een mooie casus om te onderzoeken hoe het spoelproces het beste georganiseerd kan worden.

 

Twee methodes naast elkaar getest

Tijdens de editie van TREK Rotterdam in mei 2022 werd een spoelmachine ingezet. Tegelijkertijd werd gekeken naar de gegevens mogelijkheden van handmatig spoelen op een vergelijkbare dag van het festival. Er werd onder andere gelet op water- en energieverbruik, personeelsinzet, benodigde ruimte, snelheid van het spoelproces en de impact op de werkend achter de bar.

 

Bij gebruik van de spoel machine, ingebouwd in een mobiele trailer, werd bemand door een klein team en kon tot 4000 glazen per uur verwerken. Ter vergelijking: bij handmatig spoelen werden op één spoelstation maximaal 1200 glazen per uur schoongespoeld, met gebruik van extra personeel.

Trek Festival

Minder water, minder personeel

Een van de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek is het verschil in water verbruik. De spoelmachine bleek beduidend minder water te verbruiken dan het handmatig spoelen: ongeveer 800 liter per dag tegenover 1800 liter. Ook op het gebied van personeelskosten was het verschil groot. Per 1000 gespoelde glazen had het machinale systeem één medewerker nodig, terwijl het handmatig spoelen gemiddeld 2,5 mensen nodig had. Groot belang hierbij is uiteraard ook de beschikbaarheid van (voldoende) schoon water bij de evenementen locatie.

 

Daarnaast bleek de continuïteit van het spoelproces bij de spoelmachine eenvoudiger op te schalen. Door tijdelijk extra personeel in te zetten, kon de capaciteit snel verhoogd worden. Bij handmatig spoelen was dit lastiger, onder andere vanwege de achter de bar en beschikbaar barpersoneel.

 

Wat betekent dit voor andere festivals?

Voor grotere festivals met veel bezoekers tegelijk en een hoge omloopsnelheid aan de bar, is een centrale spoelmachine een efficiënte oplossing. Het systeem verbruikt minder water, vereist minder personeel en kan grote hoeveelheden bekers snel verwerken. Bovendien komt het glaswerk vrijwel droog en schoon uit de machine, wat logistiek voordeel oplevert.

 

Toch is handmatig spoelen aan de bar niet achterhaald. Voor kleinere festivals of evenementen met een geleidelijk bezoekersverloop blijft het een laagdrempelige en werkbare optie. Bijvoorbeeld als er gewerkt wordt met vrijwilligers of als de benodigde materialen toch al op het terrein aanwezig zijn.

 

Met dit praktijkonderzoek wil FOUR Entertainment bijdragen aan de kennisontwikkeling rond herbruikbare bekers in de evenementensector. De conclusie? Beide systemen hebben hun eigen voordelen die je kan afwegen om de juiste keuze te maken die past bij jouw evenement.

 

Leuk feitje is dat de organisatie van Festival Trek naar aanleding van dit onderzoek een eigen spoelcontainer heeft ontwikkeld om bij al hun evenementen zelf te kunnen beschikken over een centrale spoelinstallatie. Buiten hun eigen evenementen bieden ze ook de mogelijkheid om deze installatie in te huren voor jouw evenement.

 

Benieuwd naar het hele onderzoek? Bekijk het hier

Meer weten? Neem contact met ons op!

Meer weten?

Joost Trines
Coördinator Stedelijke Evenementen 06 28 81 18 21